Śledzia świeżego należy dokładnie umyć, delikatnie oczyścić z łuski, odciąć głowę, ostrym nożem rozkroić wzdłuż brzuch, wyjąć wnętrzności i ostrożnie
usunąć kręgosłup, po czym powtórnie umyć, osuszyć , ewentualnie faszerować i smażyć lub dusić.
Śledź przed smażeniem skropiony cytryną będzie smaczniejszy i lżej strawny. Smaży się go na oleju, maśle lub margarynie, nigdy na smalcu czy
słoninie.
Ryba będzie ładnie zrumieniona, jeśli przed smażeniem osuszymy ją papierowym ręcznikiem kuchennym , a delikatniejszy smak uzyskamy mocząc rybę przez
około 40 min w świeżym mleku i obtoczeniu w mące.
Aby usunąć silnie unoszący się zapach który wydziela się podczas smażenia śledzi , należy dodać do rozgrzanego oleju
plasterki surowego ziemniaka, lub wlać trochę soku ze świeżej cytryny. Po przez dodanie wyżej wymienionych składników zneutralizujemy ten unoszący się zapach.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich
jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb
występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Woda - 50 - 85 %
Białko - 12 - 25 %
Tłuszcze - 0,2 - 27 %
Sole mineralne - 0,5 - 5,6 %
węglowodany - 0,1 - 0,9 %
witaminy - A,B,C
kwas tłuszczowy - Omega 3
Comments: 2
#2
Sebastian Tyszko(Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
#1
MAREK(Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW