OKOŃ MORSKI 'LABRAKS' (Dicentrarchus labrax)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Doskonała ryba konsumpcyjna o delikatnym aromacie"


Labraks (Okoń morski )osiąga długość 1 m i występuje od wybrzeży południowej Norwegii po Senegal oraz w całym akwenie Morza Śródziemnego i w Morzu Czarnym. Żyje w wodach przybrzeżnych o zróżnicowanym dnie, preferując skaliste wybrzeża. 

Jest zwinnym i żarłocznym drapieżnikiem, który odżywia się skorupiakami i rybami. Łowi się go na różne sposoby: za pomocą pławic i włók, a także linami z haczykami wleczonymi po dnie oraz na wędkę.

OPIS : Labraks osiąga 1 m długości. Ich dwie płetwy grzbietowe są niemal równej długości, ale tylko pierwsza ma promienie twarde. Płetwa odbytowa jest krótka i znajduje się pod tylną płetwą grzbietową. Płetwy brzuszne osadzone są za płetwami piersiowymi. Tułów pokryty jest dużymi łuskami. Grzbiet ma ciemnopopielatą  barwę , czasami przechodzącą w zieleń lub błękit, boki są srebrzyste , a brzuch jasny. Na pokrywie skrzelowej widać wyraźnie ciemniejszą rozlewającą się plamę.

 

Labraks jest wyśmienitą rybą konsumpcyjną . Dzięki zwartemu, bezościstemu mięsu należy do najwyżej cenionych przez smakoszy ryb. można go przyrządzać na wszelkie sposoby, ale nie należy zbyt mocno przyprawiać, aby nie zneutralizować delikatnego aromatu.

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE NA 100 gr

kcal; 97 ,białko 18,4 g , potasu 256 mg ,fosforu 194 mg , wapnia 10 mg , witamina A 55 mcg, witamina e 0,5 mg .