Śledziowe koreczki

  • porcje / 12
  • przygotowanie / 15 min
  • trudność / łatwe
  • kalorycznosć / średnio kaloryczne
  • koszt / tanie

 

Składniki:

  • duzy zielony ogórek
  • 4 filety śledziowe (matias) w zalewie z oliwą
  • duża cebula
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki majonezu
  • pieprz
  • czerwona papryka
  • zielenina

 

Wykonanie:

 

Ogórek kroimy na niezbyt cienkie, ukośne plasterki, na każdym układamy dekoracyjnie paseczki papryki, tak aby wychodziły poza krążek ogórka. 

Przygotowujemy krem: masło, drobno posiekaną cebulę i filety rozdrabniamy w malakserze na jednolitą puszystą masę, łączymy z majonezem i doprawiamy pieprzem. Krem przekładamy do woreczka z końcówką lub szprycki. Na przygotowanych krążkach ogórka formujemy zgrabne kopczyki i przybieramy zieleniną. Podajemy nie później niż 10 minut po przygotowaniu.