Ryba ta występuje na obszarze od południowej Norwegii po Mauretanię wraz z akwenami Morza
Śródziemnego.
Aloza zamieszkuje wody przybrzeżne o głębokości do 100 m, a wiosną przenosi się na tarło do rzek . Obecnie jej
pogłowie z powodu zanieczyszczenia rzek znacznie spadło.
Alozy należą co prawda do ryb z rzędu śledziokształtnych , ale są nieco mocniej wygrzbiecone od śledzia. Po bokach
posiadają ciemne cętki a reszta ciała jest srebrna. Osiąga maksymalnie 70 cm długości, przeważnie jednak mają zaledwie tylko 30-50 cm. Samice są znacznie większe i bardziej tłuste od samców,
toteż przede wszystkim z nich robi się filety.
Alozy można smażyć w całości, filety natomiast przyrządza się na wszelkiego rodzaju sposoby.
Wędzone smakują tylko wówczas , jeśli złowiono je przed tarłem , potem ich mięso staje się zbyt
suche.
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW