Łosoś może osiągać 150 cm długości i ważyć do 45 kg. Rzadko spotyka się jednak ryby większe niż 20 kg. W polskich sklepach spotkać możemy trzy odmiany tej ryby: łososia bałtyckiego, łososia norweskiego pochodzącego z hodowli oraz łososia pacyficznego.
Łososie pacyficzne (Oncorhynchus spp.), zaliczane do rodziny łososiowatych (Salmonidae), występują w wodach Morza Arktycznego, północnej części Oceanu Spokojnego oraz w ich zlewiskach. Charakteryzują się mocną, dobrze umięśnioną budową ciała, posiadają płetwę tłuszczową na grzbiecie przed płetwą ogonową. Ubarwienie ciała srebrzysto – oliwkowe, w okresie tarła ulega znacznym zmianom, szczególnie u samców, u których zachodzą zmiany morfologiczne – na grzbiecie powstaje garb, szczęki wyginają się na kształt haka.
Dojrzałe płciowo łososie pacyficzne, podobnie jak łosoś bałtycki, wchodzą na tarło do rzek i potoków, pokonując nieraz odległość od kilku do kilku tys. km.
Pożywienie łososi pacyficznych stanowią mniejsze ryby oraz bezkręgowce. Ikra łososi pacyficznych służy do wyrobu czerwonego kawioru a mięso koloru pomarańczowego posiada wysoką wartość konsumpcyjną.
WYSTĘPOWANIE
Wody Morza Arktycznego, północna część Oceany Spokojnego oraz ich zlewiska.
STAN
Populacja łososia pacyficznego poławianego u wybrzeży Alaski jest stabilna – poławiane tam ryby posiadają certyfikat MSC.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW