Sielawa zamieszkuje wody Europy Północnej, najczęściej spotyka się ja w zalewisku Morza Bałtyckiego.
Populacje żyjące w Bałtyku wędrują na tarło do rzek. Zasiedlono ją również w jeziorach południowych Niemiec, Francji i południowej Rosji. Sielawę łatwo poznać po pysku o górnym położeniu- szczęka
górna wystaje dalej niż dolna. Najczęściej ma około 20 cm, osiąga maksymalnie długość 45 cm. Nadaje się do powolnego gotowania lub duszenia, wędzona uchodzi za przysmak.
Sielawa jest rybą sezonową i zazwyczaj pojawia się w okresie od maja do sierpnia, w tym czasie jest
najsmaczniejsza.
WARTOŚCI ODŻYWCZE NA 100 G RYBY:
100 g zawiera: 98 kcal, 19 g białka , 50 mg cholesterolu, 354 mg potasu, 152
mg fosforu, 55 mg sodu, 17 mg magnezu, 0,3 mg witaminy B6 , 0,1 mg witaminy B1 i B2
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW