Głowacica występuje w czystych, bogatych w tlen wodach górnego i środkowego biegu Dunaju. Obecnie trudno ją spotkać. Głowacica
ma tułów o okrągłym przekroju, natomiast wszystkie inne łososiowate są bocznie spłaszczone. Ryba ta osiąga długość 1,50 m i wagę ponad 50 kg. Głowacica to najbardziej elegancki przedstawiciel
rodziny łososiowatych.
Dla smakoszy natomiast - najcenniejszy przysmak. Trzeba mieć jednak sporo szczęścia, aby zdobyć tę rybę, bo jej pogłowie
znacznie spadło. Łagodny smak mięsa głowacicy ujawnia się najlepiej po duszeniu, blanszowaniu oraz delikatnym smażeniu na maśle. Nie należy go zbyt mocno przyprawiać.
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW