W tej "rodzinie" są ryby, które niemal każdy lubi, oraz kulinarne rarytasy, które mało kto zna.
Ryby te występują głównie w wodach słodkich, przynajmniej podczas jednej z faz swego życia. Niemal wszystkie łososiowate mają duże znaczenie gospodarcze.
W rodzinie Łososiokształtnych są ryby, które niemal każdy lubi i zna. Pstrąg, łosoś, palia, sieja, sielawa itd. Są to ryby bardzo cenione w kuchni światowej ze względu na szeroką gamę kulinarnych potraw które przyrządzane są na wszelkie sposoby.
Tułów jest wydłużony, bocznie lekko spłaszczony, pokryty licznymi niewielkimi łuskami. Szeroki otwór gębowy uzbrojony jest w silne zęby. Pomiędzy płetwą grzbietową a ogonową znajduje się płetwa tłuszczowa, czyli gruby fałd skórny. Wszystkie gatunki łososiowatych lubią zimne, bogate w tlen wody, a tarło odbywają jesienią i zimą. Rozróżnia się zarówno gatunki wędrowne, które na tarło przybywają do akwenów słodkowodnych, jak i stacjonarne, które żyją w rzekach i jeziorach.
Ryby łososiokształtne to najbardziej rozszerzony gatunek na ziemi, ze względu jakościowego i praktycznie bez ościstego mięsa jest najbardziej poszukiwany przez smakoszy kulinarnych i nie tylko.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW