Lin to ryba występująca na obszarze całej Europy, możemy spotkać go przede wszystkim w
mulistym jeziorze jak i stawie. Lin na górnej wardze jest wyposażony w dwa wąsy, małe łuski ,charakterystycznie zaokrąglone płetwy, małe czerwone oczy oraz krępe,zielone ubarwienie ciała.
Ryba osiąga wymiary ok.65 cm, ale najbardziej spotykanymi okazami są liny o wymiarach 25 do 35 cm, waga 1-2 kg. Lin jest to ryba należąca do najsmaczniejszych z ryb karpiokształtnych. Podczas
przyrządzania lina należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ po uśmierceniu ryby, rdzeń kręgowy i mięśnie funkcjonują jeszcze przez parę godzin, dlatego mogą występować nerwowe
odruchy ryby.
można go przyrządzać na wiele sposobów: smażyć, grillować, piec, gotować, dusić a nawet
wędzić.
WARTOŚCI ODŻYWCZE NA 100 g RYBY:
100 g zawiera - 44 KCAL , 11,2 g białka, 2,3 g tłuszczu.
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW