Jaź
występuje w rzekach i jeziorach położonych od Alp Zagłębia Ruhry po Ural i Syberię. Jest podobny do jelca ale ma bardziej wygrzbiecony i węższy tułów. Płetwy brzuszne, piersiowe i odbytowa są
intensywnie czerwone. Ma prosto zakończoną płetwę odbytową oraz srebrzyste boki ,ze złotawym połyskiem. Może osiągać do 80 centymetrów długości i 4 kilogramów wagi, ale zazwyczaj spotyka się
30-40 centymetrowe okazy. Najczęściej smaży się go lub grilluje, a następnie wkłada w zalewę octową. Przed smażeniem powinien być godzinę moczony w occie; wówczas jego ości miękną i nadają się do
spożycia.
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW