AMUR BIAŁY ( Ctenopharyngodon idella )

Amur jest rybą zamieszkującą głębokie,czyste i spokojne jeziora , powoli płynące rzeki oraz czyste i bogate w glony stawy, ponieważ odżywia  się niemal wyłącznie samymi roślinami .

Amur jest to ryba która potrafi osiągnąć nawet  do 1,20 m długości ciała, posiada duży łeb o ściśniętym pysku oraz wielkie łuski, które są rozsiane na  całym tułowiu, ale nie musimy się tym aż tak bardzo przejmować ponieważ są łatwe do oskrobania .

Ryba posiada bardzo smaczne ,chude i delikatne mięso które jest  wyposażone w liczne ości ( ryba bez ości to nie ryba).

Amur nadaje się do smażenia , pieczenia, gotowania duszenia . Nadaje się także do wędzenia.

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE NA 100 G PRODUKTU:

KCAL 67 , białko 17,8 g , cholesterol 60 mg , fosforu 415 mg , potasu 333 mg, sodu 49 mg, wapnia 41 mg , magnezu 29 mg, witamina C 1,6 mg .