Pierwotnie
występował tylko w dorzeczach Nilu, Nigru i Senegalu. Wpuszczenie go do Jeziora Wiktorii, z którego pochodzą znane w Europie filety, okazało się ekologiczną katastrofą. Liczba występujących tylko
tutaj gatunków pielęgnicowatych zmniejszyła się drastycznie. Obecnie okoń nilowy odławiany jest najczęściej we wschodnioafrykańskich jeziorach.
Okoń nilowy ma silnie wygrzbiecony tułów i twarde łuski. Jego mocno wysunięty pysk
zakrzywiony jest lekko w górę. Osiąga długość ok 2 m i wagę do 80 kg.
Filety ryby nadają się do smażenia. Są delikatne, zwarte i bardzo smaczne
.
W naszym kraju okoń nilowy występuje w postaci mrożonek i jako ryba świeża
*rozmrażana* zazwyczaj w formie filetowanej.
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW