Amur jest rybą zamieszkującą głębokie,czyste i spokojne jeziora , powoli płynące rzeki oraz czyste i bogate w glony stawy,
ponieważ odżywia się niemal wyłącznie samymi roślinami .
Amur jest to ryba która potrafi osiągnąć nawet do 1,20 m długości ciała, posiada duży łeb o ściśniętym pysku oraz
wielkie łuski, które są rozsiane na całym tułowiu, ale nie musimy się tym aż tak bardzo przejmować ponieważ są łatwe do oskrobania .
Ryba posiada bardzo smaczne ,chude i delikatne mięso które jest wyposażone w liczne ości ( ryba bez ości to nie
ryba).
Amur nadaje się do smażenia , pieczenia, gotowania duszenia . Nadaje się także do wędzenia.
WARTOŚCI ODŻYWCZE NA 100 G PRODUKTU:
KCAL 67 , białko 17,8 g , cholesterol 60 mg , fosforu 415 mg , potasu 333 mg, sodu 49 mg, wapnia 41 mg , magnezu 29 mg,
witamina C 1,6 mg .
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW