Minogokształtne nie są rybami w ścisłym tego słowa znaczeniu. Razem śluzicokształtnymi ( Myxiniformes ) zalicza się je do tak zwanych krągłoustych ( Cyclostomata ) -występujących jeszcze dziś prymitywnych kręgowców bezszczękowych . W przeciwieństwie do ryb kostno- i chrzęstnoszkieletowych nie posiadają one ani szczęk, ani parzystych płetw.
,,ZŁUDZENIE JEST NIEMAL IDEALNE : TO CO WYGLĄDA JAK RYBA, WCALE NIĄ NIE JEST. LECZ JEŚLI JAKIEŚ STWORZENIE W TAK DOSKONAŁY SPOSÓB NAŚLADUJE RYBĘ , MOŻE BYĆ PODOBNIE JAK ONA ŁOWIONE I PRZYRZĄDZANE"
Minogowate -posiadają lejkowaty , uzbrojony w zrogowaciałe wyrostki pysk , którym wysysają swoje ofiary , na przykład ryby. Tarnikowaty język kaleczy jej skórę , a sącząca się do rany wydzielina zapobiega krzepnięciu krwi i rozpuszcza tkankę , którą żywi się minóg .
Minogi o węgorzowatym kształcie mają pozbawioną łusek śluzowatą skórę oraz 7 otworów skrzelowych po każdej stronie , które razem z okiem i nozdrzem dają łącznie 9 oczu.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW