Pstrąg potokowy nie jest osobnym gatunkiem, lecz przebywającym przez całe życie w wodach słodkich podgatunkiem troci wędrownej. Występuje w północno-zachodniej Europie,
preferując bogate w tlen oraz bystro płynące wody. Tam też odbywa tarło. Z wyglądu trudno go odróżnić od troci wędrownej. na linii bocznej i pod nią pstrąg potokowy ma maskujące czerwone cętki z
jasnymi obwódkami. Może osiągać długość 50 cm. Jego mięso jest białe, a nie czerwone. Pstrąg potokowy nadaje się od powolnego gotowania, smażenia oraz grillowania. Należy do najsmaczniejszych
pstrągów i najczęściej oferowany jest jako ryba świeża.
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW