Szprot smakuje znakomicie również jako świeża ryba, o czym mało kto wie. Najczęściej dociera do nas jako wędzona i w postaci konserwy w oleju i pomidorach.
Szprot jest rozpowszechniony od Morza Bałtyckiego po Morze Północne i wybrzeże atlantyckie Maroka.Występuje również w Morzu Śródziemnym i Czarnym.
Głównym obszarem jego połowu jest północny Atlantyk,ale gatunek ten odławia się bardzo często w Morzu Śródziemnym i Czarnym.
Tak smaczna ryba ma nie wielkie rozmiary,ponieważ nie dorasta nawet do 20 centymetrów długości, jest znacznie mniejsza od śledzia. Posiada niebieskozielony grzbiet i srebrzyste podbrzusze.
Świeżo usmażone szproty mają delikatny smak, ale u nas w handlu najczęściej spotykany jest w postaci konserwy i wędzonej.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW