Sardela europejska występuje od Morza Północnego, ( jest tam raczej rzadka ), po marokańskie wybrzeże Atlantyku, łącznie z Morzem Śródziemnym i Czarnym, gdzie nazywa się chamsa i jest czymś w rodzaju potrawy narodowej. Sardela europejska żyje w bardzo dużych ławicach i jest odławiana pławicami, okrężnicami i innymi sieciami morskimi.
Jest to mała ryba o długości 15 cm i górnej szczęce znacznie dłuższej od dolnej. Ma ciemny grzbiet, a wzdłuż boków przebiega srebrzysta smuga.
Filety z sardeli sprzedawane są jako świeża ryba oraz peklowane, które wprowadza się do handlu po trwającym od 6 do 12 miesięcy okresie dojrzewania. Są również dostępne jako konserwa w oleju pod nazwą "anchois". Świeża ryba dobrze nadaje się także do smażenia w całości.
SARDELA EUROPEJSKA -znana jest u nas przede wszystkim jako konserwa. Te małe rybki o bardzo wyrazistym smaku są jednak prawdziwym przysmakiem również smażone w głębokim tłuszczu lub na patelni.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW