Stynka występuje od Morza Białego po kanał La Manche, łącznie z Bałtykiem. Żyje w akwenach przybrzeżnych w ogromnych ławicach, najchętniej
przebywających w strefie pelagicznej. Od marca do początku maja wpływa do rzek, w których dolnym biegu odbywa tarło. w głębokich akwenach, np. w basenie Morza Bałtyckiego, żyją stynki śródlądowe,
które na tarło wpływają do rzek zasilających te akweny. Stynki trafiają na rynek tylko w niewielkich ilościach, jako przyłów. Zwykle są przerabiane na mączkę rybną.
Stynki mogą osiągać wielkość nawet do 45 cm, jednak zwykle nie przekraczają 25 cm .
Ryby te dobrze nadają się do smażenia. ich mięso jest delikatne, lecz nie wyróżnia się specjalnie, dla tego nie należy do największych atrakcji
kulinarnych.
Ale usmażona na patelni, panierowana lub smażona w głębokim tłuszczu smakuje bardzo dobrze.
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW