SOLA ZWYCZAJNA, znana jako sola z DOVER, jest uważana za najwykwintniejszą rybę. sprzedaje się ją świeżą i mrożoną nie tylko w Europie, jest też eksportowana do Ameryki i Azji.
Sola zwyczajna zasiedla wody strefy przybrzeżnej od północnej Norwegii do Senegalu oraz Morze Śródziemne. odławia się ją włókami, głównie w północnym Atlantyku i Morzu Północnym. W Europie występuje wiele blisko spokrewnionych z nią gatunków, które potrafi rozpoznać tylko fachowiec.
Sola na całym świecie jest uważana za szlachetną i wykwintną rybę, ale odławiana jest w niewielkich ilościach i na rynek europejski trafia dopiero wtedy, gdy osiągnie przynajmniej 24 cm długości ciała. I właśnie to czyni ją tak cenną, cena tak wykwintnej ryby waha się w Polsce od 60 do nawet 150 zł za kilogram.
Można ją gotować w bulionie w temperaturze poniżej punktu wrzenia lub na parze, smażyć i piec w piekarniku.
Aby mięso pozostało delikatne, temperatura nie może być zbyt wysoka.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW