Charakterystyczną cechą tych ryb z rzędu płastug jest ich płaskie, rozszerzone po bokach ciało. Larwy płastug są jeszcze - tak jak w przypadku innych ryb o okrągłych ciałach - " normalne ", czyli zbudowane symetrycznie po obu stronach, i pływają swobodnie w wodzie. Kiedy mają kilka centymetrów, przenoszą się na dno, a wtedy jedno oko i niektóre kości czaszki zaczynają się przemieszczać na późniejszą stronę górną , nazywaną stroną oczną. Tylko ta strona jest ubarwiona. Pozbawiona oczu strona dolna ( ślepa ), u większości gatunków lewa, pozostaje zwykle biała. Płetwa grzbietowa i odbytowa tych mieszkańców dna morskiego okalają całe ciało. Rozróżniamy wśród nich gatunki lewo - i prawo oczne. Wszystkie płastugi żyją na dnie i zagrzebują części swojego ciała w piasku. Poruszają się dzięki falistym ruchom ciała lub pełzają po dnie, pomagając sobie płetwami.
Ryby te od dawna mają duże znaczenie gospodarcze, ponieważ występują bardzo licznie w ciepłych i umiarkowanie ciepłych akwenach. Do płastug należą najlepsze ze wszystkich gatunków ryb, np. halibut,skarp ( turbot ), sola czy gładzica.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW