Obszar występowania złocicy rozciąga się od Morza białego do Zatoki Biskajskiej, łącznie z wodami Islandzkimi i Morzem Północnym. Żyje na głębokości od 20
do 200 m.
Złocica ma gładką skórę, jej linia boczna jest prawie prosta, a głowa i otwór gębowy są stosunkowo małe. Jej
brązowo ubarwiona skóra jest pokryta licznymi jaśniejszymi i ciemniejszymi plamkami. Osiąga długość 45 cm, ale najczęściej spotykanym 30 centymetrowe okazy.
Posiada delikatne chude mięso które doskonale nadaje się do smażenia na maśle na małym ogniu lub powolnym
gotowaniu w bulionie w temperaturze nie przekraczającej temperatury wrzenia.
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW