Obszar występowania stroni, zwanej też flądrą, rozciąga się od Morza Białego po wybrzeża Maroko i obejmuje całe Morze Śródziemne oraz Morze Czarne. Żyje ona w płytkich wodach, występuje także w ujściach rzek i niekiedy dociera nawet dość daleko w górę rzeki. Odławia się ją przed wszystkim w Bałtyku, w wodach duńskich, ale połowy Gładzicy są znacznie większe. W sprzedaży Stronia zazwyczaj bywa oferowana razem z gładzicą. W handlu obie ryby są często ze sobą mylone, a mięso stroni smakuje podobnie jak majowej gładzicy.
Flądra z Morza Bałtyckiego jest podobna do gładzicy, ale różni się od niej obecnością wyrostków skórnych oraz grubszymi łuskami w przedniej części linii bocznej. ryba osiąga długość do 50 cm, i 6 kg wagi, jednak najczęściej nie przekracza 30 cm.
Jest to ryba bardzo popularna na Polskim rynku, lecz w handlu jest dostępna tylko w postaci tuszek i filetów.
Nadaje się do grillowania, smażenia, pieczenia, duszenia oraz wędzenia.
jest to ryba o wyjątkowo chudym, delikatnym mięsie, która jednak najlepiej smakuje po usmażeniu na maśle.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW