Podobnie jak gładzica , należy do ryb flądrowatych prawo ocznych . Jego obszar poławiania rozciąga się od Spitsbergenu po Zatokę Biskajską , obejmuje też północną część zachodniego Oceanu Atlantyckiego. Łowi się ją za pomocą długiego wędziska ( longliny )albo sieci trałowych. Halibut ma duże znaczenie gospodarcze, jednak w porównaniu z wcześniejszym okresem łowi się go teraz znacznie mniej.
Ryba ma stosunkowo wąskie, wydłużone ciało oraz szczęki i zęby tak samo dobrze rozwinięte zarówno na stronie ocznej , jak i ślepej. Linia boczna przechodzi łukiem nad płetwę piersiową. Strona oczna jest brunatnoszara, a a strona ślepa całkiem biała . Halibut biały jest największą rybą płastugokształtną i można go dostać jedynie na zamówienie, o ile zajmuje się tym jakiś dostawca na polski rynek.
Jej bogate w białko ,chude mięso o delikatnym aromacie można przyrządzać na rozmaite sposoby. Doskonale smakuje gotowane na parze lub duszone; nie należy tylko zbyt mocno doprawiać.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW