Obszar występowania zimnicy sięga od Morza Białego do Zatoki Biskajskiej, łącznie z wodami islandzkimi. Żyje w płytkich wodach o głębokości do 100 m .Jest odławiana w dużych ilościach w północnych rejonach Oceanu Atlantyckiego i sprzedawana w stanie świeżym. Świeża zimnica jest dostępna przede wszystkim na wybrzeżu Morza Północnego.
Posiada ciało bardziej wygrzbiecone niż szkarłacica, jej linia boczna przechodzi łukiem nad płetwami piersiowymi, ma drobne łuski i szorstką w dotyku skórę , a strona oczna jest ciemno zabarwiona i pokryta licznymi rdzawymi plamkami. gatunek ten osiąga długość 40 cm , najczęściej ma jednak ma około 30 cm.
Jej delikatne i łagodne w smaku mięso najlepiej nadaje się do smażenia na małym ogniu można też grillować , a mimo to jest uważana za rybę mniej wykwintną niż sola, ale moim zdaniem jest tańsza i równie smaczna jak sola zwyczajna. W sprzedaży częściej pojawia się w Holandii i w Anglii, ale i w naszym kraju możemy ją dostać , ale bardzo rzadko się pojawia.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW