Obszar występowania halibuta błękitnego rozciąga się od Spitsbergenu po zachodnie wybrzeża Irlandii, występuje też w zachodniej części Oceanu Atlantyckiego do Nowej Funlandii oraz w północnych rejonach Oceanu spokojnego. Żyje na głębokości od 200 do 2000 m. Jest dostępny w sklepach rybnych także u nas.
Halibut błękitny różni się od białego umiejscowieniem głównego oka, które znajduje się na czubku głowy, oraz prosta linią boczną. Jego ciało jest jednolicie czarne, strona ślepa też jest ciemna ( szaroniebieska ).
Mięso halibuta błękitnego jest znacznie tłuściejsze od mięsa jego białego krewniaka ( halibut biały ) i doskonale nadaje się do grillowania lub smażenia.
UWAGA:
Halibuta świeżego w naszych Polskich sklepach kupimy tylko w postaci rozmrażanej i mrożonej. W sklepach czy marketach nie dostaniecie świeżego halibuta jak to polecają wybrane sklepy na naszym rynku ( OSZUKIWANIE KLIENTA, CENA JESZCZE RAZ TAKA )
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW