Dorada występuje od Wysp Brytyjskich po Zielony Przylądek oraz w Morzu Śródziemnym. Odławiana jest za pomocą sieci przybrzeżnych lub na wędkę. Regularnie eksportuje się ją do Europy Środkowej
Swoją łacińską nazwę zawdzięcza złotemu pasowi i ciemną obwódką, przechodzącą od czoła do oczu. Na początku linii bocznej ma ciemną plamę sięgającą aż za pokrywę skrzelową. Dorada potrafi osiągnąć nawet do 70 cm długości ale zazwyczaj trafiają się okazy nie przekraczające 35 cm. Dorada to wspaniała ryba którą smakosze coraz bardziej doceniają za mało ościste delikatne białe,chude mięso, oraz wspaniały aromat. Ryba doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia i grillowania.
WARTOŚCI ODŻYWCZE NA 100 G PRODUKTU;
Kcal 100, białko 20,5 g , cholesterolu 37 mg, fosforu 198 mg, potasu 417 mg, sodu 64 mg witaminy A 32 mcg, witaminy D 408 mcg, witaminy C 1,6 mg
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW