Ryba ferrari
Tuńczyk to jedna z najszybszych i największych ryb - prawdziwe ferrari wśród zwierząt morskich.
Ruch ma dla niego wielkie znaczenie, ponieważ jego skrzela funkcjonują tylko wtedy, kiedy jest w ruchu. Dlatego tuńczyk bez przerwy się przemieszcza, także podczas snu.
Tuńczyki mają mniej lub bardziej wydłużone ciało, pokryte łuskami jedynie wzdłuż linii bocznej oraz na piersi i grzbiecie do końca pierwszej płetwy grzbietowej. Ponieważ mają dobrze rozwinięty system naczyń krwionośnych, są zwierzętami ciepłokrwistymi. Temperatura ciała tuńczyków jest wyższa o 6 do 12 stopni C od temperatury wody - zależnie od stopnia ich pobudzenia. występują we wszystkich morzach. Większość gatunków odbywa tarło latem i przenosi się wtedy w pobliże wybrzeży, gdzie się je odławia. W drodze powrotnej te towarzyskie ryby pokonują duże odległości. Zimę spędzają w głębszych wodach nawet sięgających do 180 metrów głębokości. Na całym świecie należą do najważniejszych ryb użytkowych. Sprzedaż świeżego tuńczyka na targach południowej Europy to jedynie ułamek korzyści, jakie się z nich czerpie. Przemysł przetwórczy największych potęg rybackich ( z Japonią na czele ) robi doskonałe interesy na tych wyśmienitych rybach. Jednak takimi specjałami jak "latume" (Sycylijczycy nazywają tak mlecz lub ikrę tych ryb )potrafią zachwycać się tylko smakosze.
Tuńczyki dzielą się na kilka wspaniałych odmian sięgających wagę nawet do 700 kg : Tuńczyk czerwony, Błękitny (Thunnus thynnus )
Tuńczyk Długopłetwy, Tuńczyk Biały, Albakora ( Thunnus alalunga )
Bonito, ( Katsuwonus pelamis )
Opastun ( Thunnus obesus )
Tazar Marun (Auxis rochei )
Tuńczyki coraz bardziej stają się popularne w naszym kraju , dlatego nie jedna firma handlująca tymi wspaniałymi rybami podwyższyła sobie poprzeczkę, i postanowiła wyjść z bardzo dobrą ofertą dla ekskluzywnych restauracji oraz sushi bar starając się oferować tuńczyki w całości.
Wiadomo jednak że taka ryba tania nie jest, ale zapewne świeża i nie mrożona. świeży tuńczyk zachwyci smakoszy naprawdę nie bagatelnym smakiem i aromatem.
Ceny wahają się od 65 zł do nawet kilku tysięcy za kilogram
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW