Okoniokształtne- Ten wielki rząd liczy sobie
aż 180 rodzin i około 8 tysięcy gatunków. W ilości siła: pod względem gospodarczym i kulinarnym nie mają sobie równych. Są doskonałymi rybami konsumpcyjnymi, najlepiej smakują duszone lub
smażone. Do rodziny okoniokształtnych zaliczamy ryby takie jak ;
Moronowate- Ryby z rodziny
moronowatych charakteryzują się dwiema wyraźnie oddzielonymi płetwami grzbietowymi, z których przednia pokryta jest promieniami twardymi, a tylna miękkimi.Rodzina ta obejmuje zarówno
gatunki słodkowodne i morskie, ale jednak większość z nich zamieszkuje zimne i umiarkowane ciepłe oceany. Ryby takie jak "Labraks ( okoń morski )" zaliczamy właśnie do moronowatych.
Strzępielowate - zamieszkują wody przybrzeżne mórz umiarkowanych i tropikalnych. wiele gatunków może z wiekiem zmieniać płeć, inne natomiast są autentycznymi
obojnakami. Ich tułów pokryty jest łuskami grzebieniowymi, a na pokrywach skrzelowych osadzone są kolce. Do strzępielowatych zaliczamy takie ryby jak kabryl, skalnik prążkowany, strzępiel pisarz, wrakoń.
Grańce - Jest to specjalna grupa strzępielowatych. Występują one w umiarkowanych i tropikalnych morzach, zawsze w okolicach raf koralowych i skał, co znacznie
utrudnia ich złowienie.Wysoko cenione, odżywiają się skorupiakami i mięczakami, toteż ich zwarte białe mięso ma wysoką jakość. Najważniejszymi łowiskami grańców atlantyckich są
wybrzeża Karoliny Północnej, Florydy, Zatoki Meksykańskiej oraz Karaibów, a nawet północne wybrzeża Brazylii. Natomiast grańce pacyficzne spotyka się od wybrzeży Kalifornii do
środkowych i południowych wód opływających Amerykę Południową oraz w całej Azji Wschodniej. Są to smaczne ryby konsumpcyjne o efektownym wyglądzie: strzępiel panterka, odznacza się pięknym wzorem na całym ciele,
agraniec koralowyma wspaniałe czerwone ubarwienie.
Ostrobokowate - Rodzina ostrobokowatych liczy sobie ponad 150 różnych gatunków. Niemal wszystkie mają silnie rozwidloną płetwę ogonową i żyją w morzach
umiarkowanych oraz tropikalnych.
Koryfenowate - Niewielka rodzina żyjąca w wodach umiarkowanie ciepłych i tropikalnych. Te efektownie ubarwione ryby spotyka się też w Morzu Śródziemnym.
Aripisowate - Mimo że są nazywane czasem łososiami australijskimi, to z łososiowatymi poza podobnym kształtem nie mają nic wspólnego.
Tuńczykowate - mają mniej lub bardziej wydłużone ciało, pokryte łuskami jedynie wzdłuż linii bocznej oraz na piersi i grzbiecie do końca pierwszej płetwy grzbietowej.
Ponieważ mają dobrze rozwinięty system naczyń krwionośnych, są zwierzętami ciepłokrwistymi. Temperatura ciała tuńczyków jest wyższa o 6 do 12"C od temperatury wody - zależnie od
stopnia ich pobudzenia. Występują we wszystkich morzach. Większość gatunków odbywa tarło latem i przenosi się wtedy w pobliże wybrzeży, gdzie się je odławia. W drodze powrotnej te
towarzyskie ryby pokonują duże odległosci. Zimę spędzają w głębszych wodach dochodzącej nawet do 180 m. Sprzedaż świeżego tuńczyka na targach południowej Europy to jedynie ułamek
korzyści, jakie się z nich czerpie. Przemysł największych potęg rybackich ( z Japonią na czele )robi doskonałe interesy na tych wspaniałych rybach. Jednak takimi specjałami jak
"latume"( Sycylijczycy tak nazywają ikrę i mlecz tych ryb ) potrafią zachwycać się tylko smakosze. Rodzina tuńczykowa to-Tuńczyk czerwony ( Thunnus thunnus ),Tuńczyk długopłetwy,Tuńczyk biały,Albakora ( Thunnus alalunga ), Tazar marun (Auxis rochei ), Bonito ( katsuwonus pelamis
).
Lucjanowate (Lutianidae )- Rodzina lucjanowatych ,ang. snapper, obejmuje około 185 gatunków, które występują we wszystkich morzach strefy subtropikalnej. Są to
drapieżniki, które błyskawicznie chwytają swoje ofiary. Posiadają mięso najwyższej jakości, jednak od czasu do czasu po ich spożyciu dochodzi do zatrucia ciguatera, spowodowanego
toksynami, pochodzącego od pewnego gatunku glonów, zjadanych przez te ryby. Koncentracja trujących substancji w ciałach tych drapieżników może być bardzo wysoka, bo toksyczne glony
występują we wszystkich ciepłych morzach-zwłaszcza w okuł Madagaskaru oraz Karaibach. Trucizna ta nie ma smaku i nie można jej zneutralizować przez gotowanie czy smażenie. Na
szczęście trujące glony pojawiają się tylko sezonowo i lokalnie. Jeśli mamy do czynienia z rybami importowanymi, zagrożenie jest nie wielkie, bo w przypadku wystąpienia zatruć połowy
na danym obszarze są wstrzymywane. Lucjanowate ryby- lucjan czerwony,
lucjan bohar, lucjan cubera, lucjan jedwabisty,lucjan czarnoplamy, lucjan cesarski
(lucjan seba), lucjan krwisty.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich
jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb
występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Woda - 50 - 85 %
Białko - 12 - 25 %
Tłuszcze - 0,2 - 27 %
Sole mineralne - 0,5 - 5,6 %
węglowodany - 0,1 - 0,9 %
witaminy - A,B,C
kwas tłuszczowy - Omega 3
Comments: 2
#2
Sebastian Tyszko(Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
#1
MAREK(Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW