Występuje w Północno-wschodnim Atlantyku od Norwegii po północną część zatoki Biskajskiej,
w Morzu Północnym, w cieśninach Skagerrak i Kattegat.
Jego dolna szczęka jest nieco dłuższa od górnej; można go rozpoznać po wygiętej z przodu
linii bocznej. Może osiągać 1,3 m długości, zwykle jednak nie przekracza 80 cm.
Jego mięso -w przeciwieństwie do mięsa czarniaka- jest bielutkie i doskonale doskonale nadaje się do smażenia, ale można je też delikatnie gotować lub krótko dusić.
RDZAWIEC - NAZYWANY JEST RÓWNIEŻ " JASNYM CZARNIAKIEM" JEGO BIELUTKIE MIĘSO JEST TROCHĘ SUCHE, ALE BARDZO
SMACZNE - ZWŁASZCZA TUŻ PO ZŁOWIENIU.
WITLINEK
CZARNIAK PLAMIAK,ŁUPACZ
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW