Czarniak jest rybą występującą od Spitsbergenu po Zatokę Biskajską oraz w wodach przy atlantyckim wybrzeżu Ameryki Północnej; najchętniej przebywa jak jego krewniacy w pobliżu dna i w głębinach morskich.
Jego szczęka dolna jest nieco dłuższa od górnej. Może osiągać nawet do 1,2 metra długości.
jego mięso ma wyrazisty smak; chętnie spożywa się je pieczone w panierce i w formie paluszków rybnych. Po uwędzeniu przypomina w smaku łososia.
czarniak w postaci filetów szczególnie dobrze nadaje się do smażenia, ponieważ uwydatnia się wtedy jego intensywny aromat.
KOLOR POBUDZA APETYT - CZARNIAK NIE BYŁ NIEGDYŚ ZBYT POPULARNY JAKO ŚWIEŻA RYBA Z POWODU KOLORU SWOJEGO CHUDEGO, BRĄZOWOSZAREGO MIĘSA, KTÓRE ROBI SIĘ JASNE DOPIERO PODCZAS OBRÓBKI CIEPLNEJ ( GOTOWANIA ). ALE ROZPOCZĘCIE W LATACH 20. PRODUKCJI KONSERW Z PODDANYCH OBRÓBCE TERMICZNEJ RYB W OLEJU SPRAWIŁO, ŻE STAŁ SIĘ PRZEBOJEM RYNKOWYM.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW