czarniak  ( theragra chalcogramma )

Czarniak jest rybą występującą od Spitsbergenu po Zatokę Biskajską oraz w wodach przy atlantyckim wybrzeżu Ameryki Północnej; najchętniej przebywa jak jego krewniacy w pobliżu dna i w głębinach morskich. 

Jego szczęka dolna jest nieco dłuższa od górnej. Może osiągać nawet do 1,2 metra długości.

jego mięso ma wyrazisty smak; chętnie spożywa się je pieczone w panierce i w formie paluszków rybnych. Po uwędzeniu przypomina w smaku łososia.

czarniak w postaci filetów szczególnie dobrze nadaje się do smażenia, ponieważ uwydatnia się wtedy jego intensywny aromat.

 

KOLOR POBUDZA APETYT - CZARNIAK NIE BYŁ NIEGDYŚ ZBYT POPULARNY JAKO ŚWIEŻA RYBA Z POWODU KOLORU SWOJEGO CHUDEGO, BRĄZOWOSZAREGO MIĘSA, KTÓRE ROBI SIĘ JASNE DOPIERO PODCZAS OBRÓBKI CIEPLNEJ ( GOTOWANIA ). ALE ROZPOCZĘCIE W LATACH 20. PRODUKCJI KONSERW Z PODDANYCH OBRÓBCE TERMICZNEJ RYB W OLEJU SPRAWIŁO, ŻE STAŁ SIĘ PRZEBOJEM RYNKOWYM.

 

DORSZ, WĄTŁUSZ

PLAMIAK, ŁUPACZ