SARDELA EUROPEJSKA,CHAMSA (Engraulis encrasicolus)

Sardela europejska występuje od Morza Północnego, ( jest tam raczej rzadka ), po marokańskie wybrzeże Atlantyku, łącznie z Morzem Śródziemnym i Czarnym, gdzie nazywa się chamsa i jest czymś w rodzaju potrawy narodowej. Sardela europejska żyje w bardzo dużych ławicach i jest odławiana pławicami, okrężnicami i innymi sieciami morskimi.

Jest to mała ryba o długości 15 cm i górnej szczęce znacznie dłuższej od dolnej. Ma ciemny grzbiet, a wzdłuż boków przebiega srebrzysta smuga.

Filety z sardeli sprzedawane są jako świeża ryba oraz peklowane, które wprowadza się do handlu po trwającym od 6 do 12 miesięcy okresie dojrzewania. Są również dostępne jako konserwa w oleju pod nazwą "anchois". Świeża ryba dobrze nadaje się także do smażenia w całości.

 

SARDELA EUROPEJSKA -znana jest u nas przede wszystkim jako konserwa. Te małe rybki o bardzo wyrazistym smaku są jednak prawdziwym przysmakiem również smażone w głębokim tłuszczu lub na patelni.