Jest blisko spokrewniony z atlantyckim i był przez długi czas uważany za podgatunek tego ostatniego.Obszar jego rozpowszechnienia sięga od Morza Białego i Morza Berentsa po północny Pacyfik, gdzie występuje po obu stronach Cieśniny Beringa aż po Japonię i Koreę lub Kalifornię. Zasoby tej ryby są już jednak coraz mniejsze z powodu przełowienia.
Śledź Pacyficzny prawie nie różni się wyglądem od śledzia atlantyckiego, ale oba gatunki mają inną liczbę kręgów. Odmienne są również ich zwyczaje związane z tarłem.
Podobnie jak śledź atlantycki, śledź pacyficzny jest wykorzystywany zarówno świeży, jak i solony.Ponieważ istnieje wielka różnorodność oferowanych w handlu produktów śledziowych, a coraz mniej uwagi zwraca się na świeżość towaru, należy dokładnie czytać opisy na opakowaniach.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW