składniki:
wykonanie:
Filety wyjmujemy z opakowania i rozkładamy na warstwie bibuły, aby odsączyć oliwę.Śliwki moczymy w letniej wodzie przez godzinę ,migdały parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki (możemy zakupić blanszowane ),parę sztuk odkładamy do przybrania półmiska, a pozostałe grubo siekamy. Śliwki gotujemy w wodzie w której się moczyły ( 12-15 min),przecieramy przez sito, łączymy z oliwą, migdałami, doprawiamy do smaku solą , cukrem oraz sokiem z cytryny. Filety szerokie kroimy wzdłuż na połowę a mniejsze pozostawiamy takie jakie są, wszystkie zwijamy w ciasny rulonik, spinamy wykałaczką i układamy na głębokim półmisku polewając sosem. szczelnie przykryte odstawiamy do lodówki na godzinę lub nieco dłużej. Przed podaniem usuwamy wykałaczki, przybieramy plasterkami cytryny, zieleniną i migdałami.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW