Zielone śledzie
marynowane
składniki:
marynata 1:
marynata 2:
wykonanie:
Umyte śledzie układamy w naczyniu i zalewamy pierwszą marynatą przygotowaną z wody, octu, soli i cukru. Naczynie szczelnie zamykamy i stawiamy w chłodnym miejscu. Śledzie duże trzymamy 24 godz, małe 12 godz. Po tym czasie śledzie wyjmujemy z zalewy i filetujemy ( można zakupić filetowane) a jak mamy całe to odcinamy głowę i filetujemy po czym kroimy w dzwonka. Marynujemy:cebulę kroimy w cienkie piórka, grzybki siekamy. W dużym słoiku układamy warstwami cebulę, grzybki, dzwonka śledzi. Każdą warstwę smarujemy musztardą , posypujemy pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Na wierzchu powinna być warstwa cebuli. Całość zalewamy sokiem z cytryny i oliwą , lekko podważając warstwy widelcem, aby oliwa przedostała się na spód słoika. Słój przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 3 dni. Porcje śledzi podajemy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, lekko polane sosem z marynaty lub spienioną , gęstą , kwaśną śmietaną.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW