Zapiekanka ziemniaczana
z wędzonym śledziem
składniki:
wykonanie:
Umyte ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zemleć w maszynce po czym utrzeć je z solą, pieprzem, szczypiorkiem, natką pietruszki oraz mlekiem na jednolitą gładką masę. Śledzie obrać ze skóry i ości. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem po czym wykładamy warstwą ziemniaków układając na niej kawałki śledzi, przykrywając pozostałą masą ziemniaczaną i obkładamy plastrami masła. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 200 stopni )i zapiekamy około 20-25 min. podawać z zieloną sałatą i bazylią.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW