Zapiekanka ziemniaczana 

z wędzonym śledziem

 

  • porcje / 6
  • przygotowanie / 60 min.
  • trudność / średnio trudne
  • kaloryczność / średnio kaloryczne
  • koszt / tanie

 

składniki:

 

  • 8 wędzonych śledzi (filety )
  • 1,25 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżka szczypiorku
  • sól
  • pieprz

 

wykonanie:

Umyte ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zemleć w maszynce po czym utrzeć je z solą, pieprzem, szczypiorkiem, natką pietruszki oraz mlekiem na jednolitą gładką masę. Śledzie obrać ze skóry i ości. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem po czym wykładamy warstwą ziemniaków układając na niej kawałki śledzi, przykrywając pozostałą masą ziemniaczaną i obkładamy plastrami masła. Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 200 stopni )i zapiekamy około 20-25 min. podawać z zieloną sałatą i bazylią.