Wigilijna
składniki:
wykonanie:
Marchew, pietruszkę, seler, brukselkę, groszek i wcześniej przyrumienioną na blasze cebule zalewamy 6 szklankami wody i gotujemy około 1 godziny. Ugotowany wywar przecedzamy przez sito. Tak odcedzony wywar przyprawiamy papryką, gałka muszkatołową, goździkami, pieprzem . Do wywaru wkładamy części karpia (głowy kręgosłupy itd.).
Gotujemy pod przykryciem około 30 min po czym przecedzamy zupę przez sito . Z mąki i masła robimy zasmażkę i dodajemy do zupy po czym doprawiamy do smaku pieprzem i solą .
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW