BULION
-
porcje / 6
-
przygotowanie / 60 min
-
trudność / łatwe
-
kaloryczność / średnio kaloryczne
-
koszt / średnio drogie
składniki:
-
1 kg karpia
-
1 l wywaru z jarzyn
-
2 żółtka
-
pieprz
-
sól
wykonanie:
Sprawionej rybie odciąć głowę i płetwy.Oczyścić głowę z oczu i skrzeli po czym , tułów kroimy na dzwonka. Oczyszczoną głowę wkładamy wraz z płetwami i ogonem do
wywaru z jarzyn, gotując przez około 30 min. Wywar osolić i ugotować w nim rybę. Tak przyrządzony bulion przecedzamy przez sito po czym zaciągamy żółtkami. Przyprawiamy solą i
pieprzem. Tak przygotowany bulion podajemy na talerzach wykładając po jednym dzwonku ryby, zalewając zupą. Podajemy ze świeżym pieczywem bądź kruchymi paluszkami.
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW