SANDACZ PO POLSKU

Sandacz po polsku
Sandacz po polsku

czas/60 min

porcje/6 osób

 

składniki:

  • 1 kg sandacza
  • sok z cytryny
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • cebula
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • natka pietruszki 
  • sól

wykonanie:

Sandacza spraw, umyj, natrzyj solą i skrop sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki.

warzywa obierz i umyj. Zalej 1,5 litra wody i dodaj cebulę, sól liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.Tak przygotowane składniki gotuj przez 25 minut na małym ogniu na koniec wyjmij warzywa.

Rybę włóż do naczynia z metalową wkładką. Zalej wywarem tak aby ryba  była zalana w całości. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.

przełóż rybę na półmisek. Jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę i połącz je ze stopionym masłem. Polej nimi sandacza i posyp posiekaną natką pietruszki.