PSTRĄG ZAPIEKANY W SOLI

 

 

 

 składniki:

 

  • 1 duży sprawiony pstrąg ( ok.600 g)
  • 2 kg soli morskiej
  • cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • oregano, koperek, rozmaryn
  • czubata łyżka tymianku
  • łyżka zielonego  marynowanego pieprzu
  • pęczek natki pietruszki

 

Rybę posyp od środka łyżką soli morskiej i grubo posiekaną natką pietruszki, włóż kilka plasterków cytryny. Pozostałą sól wymieszaj z ziołami, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Połową soli posyp dno brytfanny, na wierzchu ułóż rybę i przykryj resztą soli. Brytfannę wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 250'C.

Wyłącz piekarnik, ale pozostaw w nim rybę na kilka minut.Przed podaniem usuń  z pstrąga skorupę soli.

Podawaj z ziemniakami w mundurkach i majonezowym sosem ziołowym.