PSTRĄG Z OSCYPKIEM I SZPINAKIEM

pstrąg z oscypkiem i szpinakiem
rybnyswiatsebastiana

 

 

 

 

 

 składniki:

  • 4 pstrągi 
  • 2 szklanki liści szpinaku
  • 4 plasterki oscypka
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki 
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz czarny
  • pieprz cytrynowy

 

Ryby umyj, osusz, posyp solą i pieprzem czarnym i cytrynowym. Odstaw co najmniej na godzinę.

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.

Do środka każdej ryby włóż plasterek oscypka obłożony liśćmi szpinaku, trochę uprażonych płatków migdałowych i zepnij rybę wykałaczką , a następnie obtocz w mące.

Na patelni rozgrzej masło i smaż na nim pstrągi z obu stron, aż się zrumienią na złocisty kolor.

podawaj na liściach szpinaku, skropione sokiem z cytryny.