PSTRĄG PIECZONY

 

SKŁADNIKI:

  •  4 świeże pstrągi 
  • 4 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki soku z cytryny

 

PRZYGOTOWANIE:

Pstrąga myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Do rozpuszczonego masła dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, natkę pietruszki i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. 

Tak przygotowaną marynatą polewamy rybę i każdą zawijamy ściśle w folię aluminiową i odkładamy do zamarynowania na około 2 godziny.

rybę pieczemy w folii w temperaturze 180"C przez około 45 min.

 

,,Tak przygotowanego pstrąga  możemy przyrządzać na grillu , zapewne będzie wyśmienitym przysmakiem podczas rodzinnego przyjęcia .