Makrela w śmietanie
składniki:
wykonanie:
Umyte , obsuszone filety kropimy obficie sokiem z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce
na 30 min. Mąkę mieszamy z przyprawami, mocno dociskając filety dokładnie obtaczamy i smażymy na bardzo gorącym tłuszczu na złoty kolor, z obu stron. Tak usmażone filety zalewamy śmietaną z
wymieszaną cebulą i czosnkiem.Przykrywamy ,stawiamy patelnię na najmniejszym ogniu i dusimy przez 10 min. Gotowe wykładamy na półmisek lub bezpośrednio na talerze. Sos spod makreli, gdy trzeba ,
lekko doprawiamy i zalewamy nim porcje ryby i podajemy. Ryba jest najsmaczniejsza z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu z dodatkiem sałaty skropionej sokiem z
cytryny.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW