KARP ŚWIĄTECZNY

 

 

  • porcje / 8
  • przygotowanie / 90 min
  • trudność / średnio trudne
  • kaloryczność / średnio kaloryczne

 

składniki:

 

  • 1 karp ok. 2 kg (1,5 kg karpia dzwonko)
  • 3 duże cebule
  • pietruszka
  • 10 dag selera
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag żelatyny
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • cukier 
  • pieprz 
  • sól

 

wykonanie:

 

Karpi oczyścić, umyć, pokroić na dzwonka. Cebulę pokroić w plastry, seler i pietruszkę pokroić  w słupki. Do rondla włożyć warzywa, zalać sześcioma szklankami wody i chwilę gotować. Następnie ułożyć promieniście dzwonka ryby, w środku położyć głowę ( bez oczu i skrzeli ). Posypać solą i cukrem, doprowadzić do wrzenia i na bardzo wolnym ogniu gotować godzinę pod przykryciem. Dodać pieprz, namoczoną w przegotowanej zimnej wodzie żelatynę, rodzynki i jeszcze raz krótko podgotować, potem ostudzić. Rybę można podawać w tym samym naczyniu lub na półmisku. Przybrać natką pietruszki, podawać z majonezem lub sosem tatarskim oraz białym pieczywem.