składniki:
wykonanie:
Karpi oczyścić, umyć, pokroić na dzwonka. Cebulę pokroić w plastry, seler i pietruszkę pokroić w słupki. Do rondla włożyć warzywa, zalać sześcioma szklankami wody i chwilę gotować. Następnie ułożyć promieniście dzwonka ryby, w środku położyć głowę ( bez oczu i skrzeli ). Posypać solą i cukrem, doprowadzić do wrzenia i na bardzo wolnym ogniu gotować godzinę pod przykryciem. Dodać pieprz, namoczoną w przegotowanej zimnej wodzie żelatynę, rodzynki i jeszcze raz krótko podgotować, potem ostudzić. Rybę można podawać w tym samym naczyniu lub na półmisku. Przybrać natką pietruszki, podawać z majonezem lub sosem tatarskim oraz białym pieczywem.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW