Karp zapiekany
w jarzynach
składniki:
sos:
przygotowanie:
Jarzyny zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, zagotowujemy, gotujemy ok. 10 min, wkładamy porcje karpia i gotujemy, aż ryba będzie miękka, ale nie rozgotowana ( czas zależy od wielkości i grubości filetów ).Naczynie przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce.
Posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, dodajemy pieczarki, całość smażymy, aż połowa wytworzonego przez grzyby sosu wyparuje.
Przygotowujemy sos: śmietanę, żółtka i mąkę lekko ubijamy, aż sos będzie jednolity i lekko spieniony.
Duże żaroodporne naczynie obficie smarujemy tłuszczem. Na spód wkładamy odsączoną fasolkę i posiekaną marchewkę, na jarzynach układamy filety z karpia a na nich porcje pieczarek w taki sposób, by na każdym kawałku ryby była taka sama ilość, całość zalewamy sosem i wstawiamy na 20 min do nagrzanego do temp. 180"C piekarnika. Potrawa jest gotowa, gdy sos lekko się zrumieni. Podajemy z dodatkiem młodych ziemniaków, obficie posypanych zieleniną.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW