Karp z pieczarkami

  • porcje / 4
  • przygotowanie / 85 min
  • trudność / średnio trudne
  • kaloryczność / średnio kaloryczne
  • koszt / średnio drogie

składniki:

  • żywy karp o wadze do 1,7 kg
  • 1 kg pieczarek
  • marchew, korzeń pietruszki
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 szklanki rosołu ( może być z koncentratu )
  • sól, pieprz, przyprawa do ryb
  • 2 łyżki masła

przygotowanie:

Sprawionego karpia myjemy, pozostawiamy w całości, usuwamy oczy, odsączamy, wnętrze nacieramy solą i przyprawiamy.

Część pieczarek dzielimy na kawałki ( małe pozostawiamy w całości ) i wraz z łyżką masła wkładamy do wnętrza ryby.Karpia zaszywamy lub spinamy szpadkami.

Do naczynia wlewamy rosół, dodajemy rozdrobnione warzywa i cebulę, zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wkładamy karpia, dodajemy wino, naczynie przykrywamy, stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy przez około 20 min-ryba powinna być przykryta płynem, który powinien tylko lekko ,,mrugać" ( karp powinien być miękki, ale nierozgotowany ).

Pozostałe pieczarki podsmażamy na maśle, jak zaczną zmieniać kolor oprószamy solą i pieprzem.

Gdy karp będzie miękki, wykładamy łopatką na wygrzany półmisek, obkładamy pieczarkami, wstawiamy do ciepłego piekarnika. Wytworzony sos przecieramy przez sito lub rozbijamy w malakserze, jeśli trzeba lekko zagęszczamy i przyprawiamy do smaku. Częścią sosu zalewamy rybę, pozostały wlewamy do sosjerki. Podajemy z dodatkiem grubego makaronu i surówki z tartej marchwi z chrzanem.