Karp z pieczarkami
składniki:
przygotowanie:
Sprawionego karpia myjemy, pozostawiamy w całości, usuwamy oczy, odsączamy, wnętrze nacieramy solą i przyprawiamy.
Część pieczarek dzielimy na kawałki ( małe pozostawiamy w całości ) i wraz z łyżką masła wkładamy do wnętrza ryby.Karpia zaszywamy lub spinamy szpadkami.
Do naczynia wlewamy rosół, dodajemy rozdrobnione warzywa i cebulę, zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wkładamy karpia, dodajemy wino, naczynie przykrywamy, stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy przez około 20 min-ryba powinna być przykryta płynem, który powinien tylko lekko ,,mrugać" ( karp powinien być miękki, ale nierozgotowany ).
Pozostałe pieczarki podsmażamy na maśle, jak zaczną zmieniać kolor oprószamy solą i pieprzem.
Gdy karp będzie miękki, wykładamy łopatką na wygrzany półmisek, obkładamy pieczarkami, wstawiamy do ciepłego piekarnika. Wytworzony sos przecieramy przez sito lub rozbijamy w malakserze, jeśli trzeba lekko zagęszczamy i przyprawiamy do smaku. Częścią sosu zalewamy rybę, pozostały wlewamy do sosjerki. Podajemy z dodatkiem grubego makaronu i surówki z tartej marchwi z chrzanem.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW