składniki:
wykonanie:
Karpia po oczyszczeniu, patroszymy, odrzucamy oczy, suszymy lekko wewnątrz i z zewnątrz przyprawami, odstawiamy w chłodne miejsce.
Na maśle smażymy posiekaną cebulę i 4 pieczarki, przyprawiamy, chłodzimy. Karpia nadziewamy chłodnym farszem, zszywamy lub spinamy , układamy w rynience. Jarzyny ucieramy na tarce z dużymi otworami, cebulę siekamy, jarzynami posypujemy rybę, zalewamy szklanką wody i dwoma szklankami wina, dodajemy przyprawy, stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy bez przykrycia przez ok. 30 min ( czas gotowania zależy od wielkości ryby ).Wywar, w którym ryba się gotuje, powinien w połowie wyparować.
Ugotowanego karpia wyjmujemy i układamy w naczyniu do zapiekania. Jarzyny z pozostałym wywarem przecieramy przez sito. Z mąki i masła robimy zasmażkę, rozprowadzamy przetartym wywarem, dodajemy wino ( 1/2 szklanki) i, gdy trzeba, doprawiamy sos do smaku.
Gęstym sosem polewamy przygotowanego do zapiekania karpia i wstawiamy na 20 min do nagrzanego piekarnika.
Oddzielnie na maśle, smażymy małe pieczarki ( powinny lekko zbrunatnieć ). Zapieczoną rybę wykładamy na podłużny półmisek, przybrany zieleniną, dzielimy na zgrabne porcje, obkładamy pieczarkami. Podajemy z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z świeżym pieczywem.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW