Karp w pikantnym sosie
składniki:
sos:
wywar:
Z oczyszczonego karpia 2 filety i dzielimy na 2 równe części. Głowę,po dokładnym oczyszczeniu, oraz pozostałe resztki ( ości grzbietowe, płetwy
)zalewamy niewielką ilością wody (2 i 1/2 szklanki ), dodajemy przyprawy, rozdrobnioną pietruszkę, gotujemy wywar.
Filety oprószamy solą i pieprzem lub przyprawą do ryb, obtaczamy w mące ( nadmiar mąki strząsamy ) i smażymy, rumieniąc z obu stron.
Prosto z patelni rybę przekładamy do rondla, pozostały po smażeniu filetów tłuszcz uzupełniamy,podsmażamy w nim pokrojoną w piórka cebulę i rozdrobnione pieczarki, dodajemy płaską łyżkę mąki i razem zasmażamy, aż mąka lekko się zrumieni.Zasmażkę rozprowadzamy przecedzonym wywarem z ryby w takiej ilości, by sos miał właściwa konsystencję.
Zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy i jak trzeba doprawiamy do smaku. Sosem zalewamy ułożoną w rondlu rybę, przykrywamy, dusimy na niewielkim ogniu przez około 5-7 min, zdejmujemy z ognia, gdy trzeba lekko doprawiamy, dodajemy spienioną śmietanę. Podajemy z młodymi ziemniakami obicie posypanymi koperkiem.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW