Karp smażony
składniki:
przygotowanie:
Oczyszczoną, wymytą rybę kroimy w zgrabne dzwonka. Cebulę kroimy w krążki. porcje ryby nacieramy przygotowanymi przyprawami i solą, układamy w kamiennym garnku na przemian z krążkami cebuli, naczynie przykrywamy i trzymamy do następnego dnia w chłodnym miejscu ( lodówka ).Na godzinę przed podaniem obsypujemy każdy kawałek ryby mąką ( nadmiar strząsamy ) panierujemy w roztrzepanych jajkach i tartej bułce, smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Usmażone porcje przekładamy do rondla, na każdą wkładamy kawałek masła, przykrywamy i trzymamy w cieple. Na pozostałym ze smażenia ryby tłuszczu rumienimy wcześniej wypłukanej dokładnie odsączone krążki cebuli, którymi ryba była przełożona. Karpia podajemy na wygrzanym półmisku, otoczonego smażoną cebulą.
Ryby-skład mięsa pod względem jakościowym i wartościowym jest bardzo zróżnicowany. Wpływa na to bardzo dużo czynników, takich jak: Gatunek, wiek miejsce żerowania , rodzaj pożywienia, czas i sposób połowu oraz wiele czynników związanych z transportem ,przechowywaniem i przygotowaniem do obrotu .Mięso ( mięśnie ) ryb występujących w obrocie krajowym, zawierają przeciętnie:
Sebastian Tyszko (Sunday, 23 May 2021 01:51)
na zdjeciu jest makrela
MAREK (Thursday, 31 January 2019 17:35)
TO JEST MAKRELA A NIE LABRAKS. NIE RÓBCIE Z LUDZI IDIOTÓW