Karp smażony

  • porcje / 6
  • przygotowanie / 80 min
  • trudność / średnio trudne
  • kaloryczność / średnio kaloryczne
  • koszt / średnio drogie

składniki:

  • żywy karp o wadze do 2 kg ( może być 6 dzwonków )
  • 4 duże cebule
  • łyżeczka zmiażdżonych w moździerzu przypraw: liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu, ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren kolendry
  • 1 kostka masła ( 250 gr )
  • masło i oliwa ( pół na pół ) do smażenia
  • sól 
  • mąka 
  • jajka
  • bułka tarta

przygotowanie:

 

Oczyszczoną, wymytą rybę kroimy w zgrabne dzwonka. Cebulę kroimy w krążki. porcje ryby nacieramy przygotowanymi przyprawami i solą, układamy w kamiennym garnku na przemian z krążkami cebuli, naczynie przykrywamy i trzymamy do następnego dnia w chłodnym miejscu ( lodówka ).Na godzinę przed podaniem obsypujemy każdy kawałek ryby mąką ( nadmiar strząsamy ) panierujemy w roztrzepanych jajkach i tartej bułce, smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Usmażone porcje przekładamy do rondla, na każdą wkładamy kawałek masła, przykrywamy i trzymamy w cieple. Na pozostałym ze smażenia ryby tłuszczu rumienimy wcześniej wypłukanej dokładnie odsączone krążki cebuli, którymi ryba była przełożona. Karpia podajemy na wygrzanym półmisku, otoczonego smażoną cebulą.