karp po żydowsku

SKŁADNIKI:

 

  • 1.5 kg sprawionego karpia
  • 8 cebul
  • marchewka
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • łyżka masła
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka cukru
  • sól,pieprz

 

WYKONANIE:

Rybę umyj, odetnij głowę i ogon, a pozostałą część pokrój na dzwonka.

Posól i odstaw na 30 minut.

Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle. Warzywa obierz i umyj. Włóż do garnka razem z cebulą i zalej litrem wody. Dodaj głowę i ogon ryby, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i cukier i gotuj 30 minut. do wywaru dodaj dzwonka ryby i gotuj kolejne 30 minut.

Ugotowaną rybę ułóż na półmisku. Wywar odcedź i polej nim dzwonka karpia.

Podawaj na ciepło z gotowanymi ziemniakami.